EVEN VOORSTELLEN

Hoi, ik ben Soraya, 27 jaar en sinds 2015 veganist. Koken is al jaren één van mijn grote passies. Ook hou ik erg van reizen. Begin 2018 ben ik op backpack avontuur in Zuid Amerika gegaan. Eén van de leukste dingen op reis vond ik toch wel om steeds weer nieuw eten te proeven. Heel anders dan in Nederland, kreeg ik in restaurantjes een extra bord met groente of salade als ik aangaf dat ik geen vlees wilde. Ik proefde de heerlijkste vegan taartjes. In een hostel werden er spontaan linzenburgers voor me gemaakt. Zoveel mooie ervaringen. Weer terug in Nederland kreeg ik zin om nieuwe gerechten te gaan koken. Als veganist kun je ongelofelijk gevarieerd eten. Koken werd nog leuker! In juni 2018 ben ik in Boxtel komen wonen. Eenmaal hier ontdekte ik dat er nog niet zoveel vegan opties bestonden, wat afhaaleten betreft. Daardoor kreeg ik het idee om veganistische maaltijden aan te bieden, die bezorgd en afgehaald kunnen worden.
 
 

WAAROM VEGAN

Ik ben eerst 3 jaar vegetariër geweest en nu dus veganist.
De reden hiervoor is voor mij het dierenleed waar ik niet aan wil bijdragen. Natuurlijk zijn er nog veel meer andere redenen om veganist te worden zoals: 

Wereldhonger: er is genoeg eten op de aarde om meer dan alle mensen te kunnen voorzien van eten, maar 50% van het graan wordt gebruikt voor diervoer. Er zijn derde wereldlanden waar mensen honger lijden en naast veebedrijven leven, zodat de eerste wereldlanden vlees kunnen eten.

Gezondheid: het gaat tegenwoordig zo erg om massaproductie dat veel dieren niet meer op een normale, gezonde manier mogen groeien. Alles moet zo snel mogelijk, dus worden ze volgepropt met antibiotica, hormonen en andere troep. Er ontstaan gezwellen die bij het slachten en verwerken niet altijd goed worden verwijderd, omdat ook daar alles zo snel mogelijk moet. 

Het milieu: de vleesindustrie draagt ook bij aan het broeikaseffect. Een halve kilo rundvlees zorgt voor net zoveel CO2 uitstoot als wanneer je je auto 3 weken zou gebruiken. En voor die halve kilo rundvlees wordt ook nog eens zo’n 7000 liter water gebruikt. 

Bijkomende voordelen die ik zelf ervaar: 
Ik heb een gezondere huid, mijn haar groeit sneller, ik voel me opgewekter en energievoller.

Maar het is ook gewoon heel erg lekker!

“Veel mensen denken dat er voor veganisten weinig over blijft om te eten. “Veganisten… die eten toch gras”, wordt er vaak gegrapt. Niks is minder waar, sinds ik veganistisch ben gaan koken eet ik gevarieerder dan ooit!”​

 

WAT HOOP IK TE BEREIKEN

Op een toegangelijke manier mensen bekender maken met vegan eten. En ook mensen bewust maken dat het nodig is om vleesconsumptie te minderen. Ik heb al veel goede reacties gehad van “vleeseters”. Ze zijn verbaasd hoe lekker het is en missen het vlees niet eens! 

Sluit Menu